Dalomsvikens Sorbus

Sorbus

DALOMSVIKENS SORBUS
N J(B)CH
SE J(LE)CH
SE UCH
SE VCH
N VCH
Sorbus, betyder rönn på latin.

Född: 2008-05-10

HD GRAD: A

Sorbus är både utställnings, jaktprovsmeriterad och viltspårsmeriterad

2008-03-20 såg jag en annons på blocket om att det skulle finnas svarta älghundsvalpar till salu till våren. Jag hade letat valp sedan jag i september  2007 tog bort min förra hund Raio. Jag ringde till Annette och tingade en valp. Det blev en lång väntan men, 2008-05-10 ringde Annette och berättade att Sorbus var född. Äntligen....
2008-07-19 åkte jag, mamma och min kompis Kicki ner till Olle och Annette på Hemsön och hämtade Sorbus.
Första gången Sorbus träffade min pappa blev han omdöpt. Pappa tyckte att jag sa att han hette Tjorvbus, istället för Sorbus. Tjorvbus får han numera heta när han inte riktigt gör som matte säger.

Dalomsvikens Sorbus, 10 veckor gammal

Sorbus Stamtavla

Stamtavla  
 
S44761/2008
Dalomsvikens Sorbus
S41231/2003
INTUCH NJ(B)CH NORDV-06 NUCH SJ(LE)CH SUCH

Marco Av Elgberget
N21974/00
Joker
N08843/96
H Nico Av Bjönnsteg
N35886/93
Susi
N06311/00
Ronja
N30167/94
Balder
N43408/94
Toya
S20333/2004
J

Wilma
N02553/98
Micko
N24320/90
Liteigens Jack
N13862/95
Pia Ii
S26800/2000
Alanja
N05193/95
G-Fant Av Bjönnsteg
S15375/95
Bessy

Ringträning

I mitten på april började jag gå på ringträning för älghundar med Sorbus. Det var 5 träffar med avslutning 14/5. Det blev perfekt då jag anmält Sorbus till Bolidenutställningen 17/5-09.

Jag anmälde mig till ringträning för att jag inte tidigare har varit på utställning med någon hund. Jag kännde att jag ville ha lite bättre koll på vad som sker i utställningsringen. Det visade sig att träningen var bra för både mig och Sorbus.

Vi fick träning i att visa upp våra hundar på ett bra sätt, råd och tips på vad man ska tänka på att göra och inte göra och lite ideer om vilka nya kommandon som man kan ha nytta av att träna in. T ex så lär vi våra hundar kommandot sitt redan när de är valp, men en hund som visas upp i en utställningsring får inte sitta, den ska hela tiden den är i ringen stå. Det kan därför vara bra att ha ett kommando för att stå.
För Sorbus innebar ringträningen mycket social träning. Efter de två första träffarna var han ganska trött. Det blir mycket för dem att hålla reda på, samtidigt som de ska lyssna på vad husse eller matte säger. De blir mentalt trötta efter en sådan träff.

Sedan så är det roligt att träffa andra hundägare, se deras hundar, tror  att nästan alla älghundsraserna var representerade, och alla är vi där av samma anledning, vi vill visa upp våra hundar.

Jakthundslydnad

2009-05-12 började Sorbus och jag en "kurs", jakthundslydnad. Jag anmälde Sorbus till den för att jag ville att han skulle bli bättre på att lyssna på mina kommandon även om det finns störande moment runt omkring, ville även öva på det där med inkallning........

De första träffarna var vi på en grusplan och tränade våra hundar med framför allt kontaktövningar. Efter ett par träffar på grusplan bar det iväg ut i skogen. Där fortsatte vi med både kontaktövningar och inkallning. Det är fantastiskt att se så snabbt de anpassar sig till att ha andra hundar runt omkring sig men ändå koncentrera sig på matte eller husses kommandon.
Den sista träffen fick vi ställa upp oss på ett led med ca 1,5 meters mellanrum. Sedan fick vi, en och en lämna vår hund,  gå och ställa sig bakom en kulle och sedan locka in sin hund, medan de andra stod kvar med sina hundar. Alla hundar klarade av detta, de satt snällt kvar och väntade på  husse eller mattes inkallning. Imponerande, det var inte många som trodde att deras hundar skulle klara detta första gången vi träffades.
Det enda som är svårt efter en sådan kurs är att hålla upp det där med träning. All dressyr behöver underhållas, annars faller det lätt i glömska både hos hund och ägare. 

Spårkurs

2009-05-16 började Sorbus och jag en kurs i viltspårning. Vi har haft en vår och sommar fylld med träning.

Jag har inte tidigare hållit på med spårning så jag tänkte att det kan vara bra att gå en kurs, tror att det kan vara lätt att göra fel i början, även om det finns mycke litteratur på området att läsa. Men att läsa om en sak och att utföra det i praktiken är skillda saker.
Så i maj och juni träffades vi, 6 tjejer med hund + kursledaren, och la spår åt varandras hundar. Det var bra träning för mig som hundförare att gå ett spår som någon annan lagt, man lär sig att läsa hunden på ett sätt som man inte kan om det är en själv som lagt spåret. Även om spårläggaren har markerat ut spåret med snittslar så måste man lära sig att lita på hunden.

Efter det att kursen var avslutad har jag forsatt att spårträna Sorbus med spår som jag själv har lagt. Jag har lagt olika typer av spår, mycket träning av vinklar och spår med hinder, typ mindre bäckar eller diken fyllda med vatten, och det har funkat bra. Sorbus gillar att spåra,  man ser att han blir glad när jag tar fram spårlinan, han vet vad som gäller.

Jag har även under älgjakten fått pröva honom i "skarpt" läge. Det gillar han ännu bättre, han blir mera spårnogrann och visar tydligt ut om det finns blod eller annat från skadad älg. Han sköter sig.

Jag kanske går något spårprov med honom till sommaren, vi får se vad som händer. Det är i vart fall roligt att spåra med Sorbus.

Gull-Britt Larsson 27.04.2014 07:06

Hej! Kul att läsa om Sorbus. Jag blev både glad och rörd för min första hund hette Bella sen förddes Bessy. Det blev en kull med Bessy och där föddes Alnja.

Ingela 29.04.2014 07:37

Roligt att du hittat vår hemsida

| Svar

Senaste kommentarer

20.06 | 22:12

Hej!
Vi har i dagsläget en vit svensk älghund och tycker mycket om arbetssättet. Vi är nu nyfikna på att utöka flocken/familjen med en norsk svart älghund.

29.04 | 07:37

Roligt att du hittat vår hemsida

27.04 | 07:06

Hej! Kul att läsa om Sorbus. Jag blev både glad och rörd för min första hund hette Bella sen förddes Bessy. Det blev en kull med Bessy och där föddes Alnja.

12.12 | 17:10

Hej och tack för dom fina bilderna du visar ,är intresserad av svart älghund har beställt valp av din sambo eller man Nils erik !