Var rädd om din vän

Var rädd om din vän

 

 

Undvik att ge din hund choklad . Choklad innehåller ämnet theobromin, vilket är giftigt för hunden. Mörk chokladen har högre halt av theobromin, än ljus choklad. Osötad bakchoklad innehåller 10 gånger mer theobromin, och kakaopulver upp till 20 gånger mer theobromin per viktenhet än mjölkchoklad. 20 mg theobromin per kilo kroppsvikt kan ge förgiftning och en tiodubbel dos kan vara dödlig. ( I 100 gram mjölkchoklad finns ca 150 mg theobromin ). Upprepade intag av choklad ger ökad risk för förgiftning då hundar inte lika snabbt som vi bryter ner theobromin.  18 timmar efter intag så har hunden bara brutit ner halva mängden.

Vanliga symptom på chokladförgiftning är oro och rastlöshet, häftig andning och hjärtklappning. Men hunden kan även bli överaktiv, den kan få muskeldarrningar, kramper och i allvarligare fall kan hunden få ett epilepsianfall.

Vid misstanke om att din hund har råkat ut för chokladförgiftning, kontakta genast veterinär.

 


 

Undvik att ge din hund lök . Alla lökväxter innehåller ett för hundar giftigt ämne. Lökförgiftning = hemolytisk anemi, de röda blodkropparnas cellväggar  faller samman och det hämmar syreupptaget i blodet och sänker prestationsförmågan. Hunden drabbas av låga blodvärden och blodbrist. Då hundens röda blodkroppar minskar så börjar kroppen på att bilda nya i benmärgen, men nivåerna återställs inte över en natt.

Vanliga symptom på lökförgiftning är trötthet, hunden orkar mindre och får sämre kondition, flåsar mer och aptiten försämras. Vid akut förgiftning kan en större mängd med hemoglobin gå sönder och färga hunden urin röd. De döda blodkropparna transporteras till njurarna och det kan leda till njursvikt. 2 medelstora lökar till en hund på 20 kg kan orsaka akut förgiftning, men hundar som får mindre mängder lök men under en längre tid kan även de bli förgiftade. Vid misstanke om att din hund har råkat ut för lökförgiftning, kontakta genast veterinär.

 


 

Undvik att ge din hund vindruvor och russin. Hunden kan få njursvikt av dessa. Mindre mängder, några få vindruvor eller russin kan leda till att hunden avlider. Det räcker med en så liten mängd som 4,7g per kroppskilo, för att mängden ska kunna vara dödlig.

Symptomen är att hunden efter ett par timmar börjar kräkas, efter ytterligare ett par timmar så får hunden diarré och trötthet. Då symptomen är diffusa är det svårt att veta att hunden har drabbats av förgiftning. De akuta njurbesvären visar sig genom att hunden får blod i urinen, den visar tecken på smärta och mister aptiten.

Vid misstanke om att din hund råkat ut för detta kontakta en veterinär.

 


 

Undvik att ge din hund något som innehåller Xylitol . Xylitol, påverkar hunden blodsocker negativt, det sjunker. Det kan få till följd att hunden kräks, den blir svag, får svårigheter att gå. I allvarligare fall kan den kollapsa, få kramper och till och med drabbas av slaganfall.  En hund på 10 kg som har fått i sig 2-3 tuggummin, kan uppvisa symptomen. Om man vet att hunden ätit något med xylitol kan man ge den socker för att motverka att blodsockret sjunker, men veterinär bör kontaktas.

Senaste kommentarer

20.06 | 22:12

Hej!
Vi har i dagsläget en vit svensk älghund och tycker mycket om arbetssättet. Vi är nu nyfikna på att utöka flocken/familjen med en norsk svart älghund.

29.04 | 07:37

Roligt att du hittat vår hemsida

27.04 | 07:06

Hej! Kul att läsa om Sorbus. Jag blev både glad och rörd för min första hund hette Bella sen förddes Bessy. Det blev en kull med Bessy och där föddes Alnja.

12.12 | 17:10

Hej och tack för dom fina bilderna du visar ,är intresserad av svart älghund har beställt valp av din sambo eller man Nils erik !